Tutorial Check Berat Blog
Monday, 1 May 2017|| 0 Comments
Assalamualaikum and hai ! Haaa hari ni Munirah nak ajak korang check berat blog korang. Ringan ke berat ke blog korang bergantung pada widget yang korang letak jugak lah.

Ni berat main blog Munirah and blog ni



1.26 saat je ! Hehe bangga okey :P Tekan link di bawah untuk check berat blog korang pulak :)




Tutorial Your Own Cursor
Assalamualaikum an haiii. Hari ni Munirah rajin sikit nak buat tutorial macam mana nak buat cursor macam yang Munirah guna tu. Okey, here we go ~


 File > New. Set width and height macam dalam gambar di atas. Jangan lupa background contents tu letak transparent ye.


Korang akan dapat macam dalam gambar di atas..


Now besarkan guna kanta pembesar yang Munirah bulatkan dalam gambar sampai korang puas hati dengan saiznya.


Tekan text yang huruf T besar tu dan setkan font, Munirah guna pixel love dalam gambar, setkan saiz, selalunya 8pt saiz yang perfect untuk cursor and paling penting yang Munirah bulatkan sebelah saiz tu, pastikan None ye bukan Sharp. Jangan salah pulak ye.


Next, tekan new layer, korang akan dapat layer baru macam yang Munirah bulatkan no.2 tu. Pergi dekat brush, right dia akan keluar macam dalam gambar. Pilih pencil dan pastikan saiz pencil tu 1pt okey.


Now, lukis tiga titik di penjuru macam Munirah buat.


Tekan crop, kalau tak tahu yang mana, tengok yang Munirah bulatkan dalam gambar tu.


Bila dah crop dia akan jadi macam dalam gambar ni. Andddddd korang dah siap !


Tunggu apa lagi, save lah cursor korang ! File > Save As dan save as PNG.

Tadaaaa, ni hasil yang Munirah dapat.

Ni pulak cara nak masukkan cursor.
Bagi pengguna classic template macam Munirah ni caranya :

Tekan CTRL+F, cari

body{

Then, copy dan pastekan ini di bawah body{

cursor: url(URL IMAGE),auto;

Lepas tu SAVE !


Bagi pengguna template baru,

Pergi dekat Layout > Add a Gadget > HTML/Javascript

Copy dan pastekan benda ni
<style type="text/css">body, a, a:hover { cursor: url(URL IMAGE), progress;} </style>

Dekat URL image tu jangan lupa gantikan dengan gambar cursor yang korang dah buat !
Boleh upload dekat imgur.com, photobucket.com atau dekat entry blog korang sendiri. Caranya..

1. New post
2. Upload gambar
3. Right click dekat gambar yang korang upload tu
4. Copy link address
5. Tekan SAVE bukan PUBLISH tau. Then CLOSE.

Korang boleh la upload gambar lain lagi dekat situ untuk dapatkan URL IMAGE.
SELAMAT MENCUBA !



Blog Owner
Blog ni hanya ada tutorial and freebies by me. Freebies doodle yang lain ada di blog Monster Doodle dan ini main blog saya nurmunirah; Copyright by me. All the pixel I got from Pixel Dreams.